Raf Stevens (1971) is procesbegeleider, coach & business storyteller.

Echtheid en communicatie staan centraal.

Via advies, training en coaching staat Raf leiders (en management teams) bij om vanuit ‘echtheid’ krachtiger verbinding te maken.

 

Mijn verhaal
Hoofdstuk 1: De reis


De gesprekken die ik de afgelopen jaren voerde met leiders, managers en medewerkers lieten op mij een diepe indruk na.

Het sterkst was ik onder de indruk van de leiders, organisaties en bedrijven die geen masker opzetten. Die niet in de val trappen om zich als het ware met een beschermend laagje in te wrijven, hetzij vanwege een te groot ego hetzij wegens onzekerheid.

Aan ongecompliceerde verhalen zonder masker is vandaag de dag meer dan ooit nood.

Hoofdstuk 2:
Ik met masker


In 1983 was ik 11 jaar. Ik zat in het laatste jaar van de lagere school en samen met drie vrienden was ik een grote fan van de muziekgroep KISS.

Typisch aan KISS waren de beschilderde koppen. Niemand mocht weten wie er achter die maskers zat. Dat was deel van hun verhaal. Ik speelde Paul Stanley, één van de sterkhouders van de groep. Zo voelde ik mij op 11 jaar ook. Onverwoestbaar. Maar in tegenstelling tot mijn drie vrienden was ik geen haantje de voorste.

Eerlijk gezegd, wist niemand dat, want in woorden was ik wel een rebel. Mijn houding volgde mijn taal, maar niet mijn identiteit. Eigenlijk verborg ik me achter een masker, gelijk de mannen van KISS.
Hoofdstuk 3:
Onderweg


In de afgelopen twee jaar sprak ik in het kader van mijn podcast “Story Club” met een heel aantal leiders over storytelling, en de weg die zij hebben afgelegd.

En telkens viel me op hoe belangrijk introspectie is en hoe dit hen tot inzichten brengt. Soms maken mensen zelf tijd voor introspectie, soms gebeurt in hun leven iets dat hen tot stilstand dwingt.

Ik weet nog precies waar en hoe mijn leven plots veranderde. In 2005 werd ik één van de partners van een Belgisch communicatiebureau, een groep enthousiaste mensen die de wereld wilden veranderen. Tenminste dat dacht ik, toen ik er aan de slag ging. Acht maanden later begon ik te voelen dat de wereld veranderen hen niks interesseerde.

Deze zinnen veranderen mijn visie op leven en werk. “Jullie tijd is beperkt. Verspil die tijd niet door het leven van iemand anders te leiden. Laat jullie niet vangen door dogma’s, want dan gaan jullie een leven leiden dat het resultaat is van hoe andere mensen denken.”

Het is uiteraard de befaamde Commencement Speech van Steve Jobs voor de 114de Graduating Class aan de universiteit van Stanford.

Hoofdstuk 4:
Ik zonder masker


Via advies, training en coaching sta ik vandaag leiders (en management teams) bij om vanuit ‘echtheid’ krachtiger verbinding te maken.

Ik heb ervaren dat mensen sneller hun authentieke en echte persoonlijkheid aan mij als coach doorgeven, als ik zelf -zonder masker en zonder het minste laagje vernis- de arena betreed. Om heel eerlijk te zijn, was dit voor mij geen gemakkelijke stap.

Ik heb een aantal keer met de mond vol tanden gestaan toen ik nog te veel de belerende coach uithing en mensen mij letterlijk zeiden: “ik voel je niet.” Het is voor iedereen moeilijk om in alle omstandigheden zijn of haar authentieke zelf te tonen. Maar wanneer je die drempel over bent, valt er een grote last van je af.

Zo ervaar ik het in ieder geval. Ik ben er een stuk gelukkiger door geworden. Nog altijd ben ik zowel Kiss-fan, ondernemer, gepassioneerd spreker en familieman, maar toch voel ik mij meer dan ooit één persoon. En vanuit die kracht vind ik het steeds makkelijker om echte relaties aan te gaan met anderen. Om vanuit mijn eigen persoonlijke verhaal een connectie te leggen en te luisteren naar andere persoonlijke verhalen. Op die manier probeer ik samen met anderen mijn bescheiden bijdrage te leveren tot een betere wereld.

Uiteindelijk zijn we allemaal samen onderweg. En weet je wat, als je goed rondkijkt dan blijk je helemaal niet alleen te zijn. Kijk daar is Simon Sinek!